Megújuló energiaforrásokat integráló energiamenedzsment rendszer tervezése

A projekt címe:    Háztartási méretű, megújuló energiaforrásokat integráló energiamenedzsment rendszer

A projekt azonosító száma:
GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00228

A projekt kezdési dátuma:
2022. 03. 21.

A projekt befejezési dátuma:
2025. 03. 21.

0 Ft
A támogatás összege
0 %
A támogatás mértéke

A kedvezményezett neve és elérhetősége:
NRG Services Kft. | 9024 Győr, Baráti út 1.

Széchenyi Terv Plusz

A projekt tartalmának bemutatása:

Az NRG Services Kft. az energia-, és üzemeltetési költségek csökkenését eredményező projektek kidolgozására és megvalósítására szakosodott, dinamikusan fejlődő villamos ipari vállalkozás Győrben. A villamos ipari tervezés-, kivitelezés és mérnöki tanácsadás mellett – a megrendelői igények figyelembevételével – üzemeltetési, karbantartási és szervizelési feladatokat is ellát. Cégnél nagy tapasztalattal rendelkező mérnökök dolgoznak, akik sokéves gyakorlatot szereztek a megújuló energetika (szél-, víz-, nap-, biogáz energia hasznosítás) és a hagyományos technológiák területén.

Az energetikailag közel önfenntartó épületek/háztartások hatékony megoldást jelenthetnek a hosszútávon is fenntartható fejlődés útján. A megújuló energiaforrások és innovatív energetikai megoldások felhasználásával a projekt célja az, hogy költséghatékony megoldást nyújtson egy épület megépítése vagy felújítása során, hogy az minimális szoruljon külső energiaforrásokra. Egységesen kezelnénk az épületgépészet által fogyasztott energiát (fűtés, hűtés, meleg víz), a villamos fogyasztók energiaigényét és a megújulók termelését. Megvizsgáljuk, hogy „barnamezős” beruházásként hogyan lehet meglévő épületet úgy átalakítani, hogy az költség- és energia hatékony legyen egyben. A megújuló energiaforrások különböző mértékben vannak jelen, hiszen a széljárás, a nap állása folyamatosan változik, előre megjósolható szabályok szerint. Olyan módszerek, algoritmusok elkészítése a cél, amelyek prediktíven meghatározzák az időszakokra vonatkozó optimális terhelés elosztását az időszaki termelés, a tárolás és a fogyasztás függvényében. A perdikció a múltbeli adatok elemzésén alapszik, az időjárási viszonyok figyelembevételével. Az előálló módszertan implementálása révén olyan háztartási/épület méretű energiagazdálkodási rendszer jön létre, amely nagyban hozzájárul a költséghatékony és „zöld” működéséhez. Az energia tárolók hatékony kezelése révén egy, az intelligens energetikai megoldásokkal foglakozó piaci szereplők számára is érdekes megoldást kínálhat. Mivel a megújuló energiaforrások felhasználásával előállított energia korlátos és csak szakaszosan érhető el, ezért fontos, hogy a napi megtermelt energia mennyiséget megfelelően kezeljük, hogy azt minimálisan tápláljuk be a villamos hálózatba.

Az előre megtervezett fogyasztás és előre jelzett termelés segítségével RTP (Real Time Price) alkalmazása esetén akár negatívvá is tehető a (villamos) energiaszámla. 2021 tavaszán-nyarán a megújuló energiaforrások termelésének menetrendtől való eltérésére alkalmazott tartalékenergia ára 15-20 szorosára emelkedett a normál villamos energia árához képest. Várhatóan ez a napelemes rendszerek terjedésével tovább fog emelkedni. A kifejlesztendő energiamenedzsment rendszer azáltal, hogy épületen vagy üzemen belül tudná a szabályozható fogyasztókat úgy vezérelni, hogy a fogyasztó a lehető legtöbb ideig ne vételezzen, és ne tápláljon vissza a villamos hálózatra. A megoldást egy olyan fejlett energiamenedzsment funkciókkal kibővített inverter nyújthatja, amely képes vezérelni (vagy szabályozni) az épület nagyobb energiafogyasztó berendezéseit, illetve energia eltárolására használható eszközöket. Cégünk és a projektben K+F szolgáltatást megvalósító CoreCommSI munkatársainak több éves kutatás-fejlesztési tevékenységének eredményeként már elkészült egy saját fejlesztésű hálózati minőséget javító inverter (Greenverter), amely alapul szolgál az implementáció során. A fejlesztés eredményeképpen piacra vihető termék valósul meg.

Energetikai és villamosipari innováció

A projekt címe:      Energetikai és villamosipari innováció a CoreComm Si és az NRG Services Kft-knél

A projekt azonosító száma:
2018-1.1.2-KFI-2018-00193

A projekt kezdési dátuma:
2019. 01. 01.

A projekt befejezési dátuma:
2020. 12. 31.

0 Ft
A támogatás összege
0 %
A támogatás mértéke

A kedvezményezett neve és elérhetősége:
CoreComm Si Kft. | 8200 Veszprém, Lőpor körút 9.

Széchenyi 2020

A projekt tartalmának bemutatása:

Az energiahatékonyság növelése, az intelligens energiatermelés, -tárolás és -gazdálkodás fejlesztése, az éghajlatváltozással összefüggő megelőzés és alkalmazkodás terén tevékenykedő hazai iparági szakemberek, kutatók és fejlesztők egy speciális projekttéma közös kidolgozására vállalkoztak. A koncepció arra a műszaki problémára fókuszál, hogy a hálózat szennyezése nagymértékben rontja a villamosenergia hálózat minőségét, a torzított hálózat pedig nem megfelelő áramellátást okozhat. Ezen hatások kiküszöbölésére kínál megoldást a GREENVERTER.

Az energetikai és villamosipari innováció célja szerint növeli az energiahatékonyságot, hozzájárul a fenntartható termeléshez és fogyasztáshoz azáltal, hogy csökkenti a felharmonikus szennyezés következtében jelentkező károkat (pl. eszközök élettartamának csökkenése, meghibásodások, energiaátvitel-veszteség, hatásfok-csökkenés, transzformátorok túlterhelése stb.). Több éves előkészület alapján a projekt megvalósítása 2018-ban jelentős impulzust kapott azzal, hogy neves külső szakemberek az innovációs elképzelést támogatásra érdemesnek minősítették. A K+F+I koncepció az Európai Bizottság Seal of Excellence minősítését is elnyerte.

A fejlesztés végeztével előállt egy olyan bevizsgált és engedélyeztetett termékcsalád, amelyet a magyarországi és külföldi villamosenergia-ipar számos cége tesztelhet valós ipari körülmények között. A tesztek eredményeként összehasonlítható a GREENVERTER más piacon kapható inverterekkel és mérésekkel is alátámasztható az alkalmazásának hasznossága.

Kapacitásbővítő pályázat

A projekt címe:    Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében

A projekt azonosító száma:
GINOP-1.2.3-8.3.4-16-2017-00479

A projekt kezdési dátuma:
2019. 01. 07.

A projekt befejezési dátuma:
2020. 05. 05.

0 Ft
A támogatás összege
0 %
A támogatás mértéke

A kedvezményezett neve és elérhetősége:
NRG Services Kft. | 9024 Győr, Baráti út 1.

Széchenyi 2020

A projekt tartalmának bemutatása:

Az NRG Services Kft. sikeresen pályázott a GINOP-1.2.3-8.3.4-16 kódszámú „Mikro-, Kis és Középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében” című projekt támogatására. A projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül a Technológiai/ Pénzügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

A projektjeink kivitelezése során, az egyedi megrendelői igényekhez, a létesítés lehetőségeihez igazodva, gyakran egyedi megoldásokra van szükség, mely egyedi kialakítású anyagok alkalmazását is jelenti. A speciális anyagok és eszközök beszerzése, illetve előállítása és legyártatása sokszor aránytalanul nagy terheket ró az egyes projektek költségvetésébe, ugyanakkor időben is hátráltatja a projekteket, mely miatt szükséges és ésszerű megoldásként kínálkozott, hogy megrendelőink számára saját gyártásban valósítsuk meg ezen eszközök előállítását.

Új termékként erőműveket, ipari csarnokokat, villamos fogyasztókat és termelő egységeket kiszolgáló energetikai projektekhez, egyedi elosztó szekrényeket, valamint váltakozó- illetve egyenáramú szekrényeket kívánunk gyártani, sínhajlító, lyukasztó, préselő eszközök segítségével. Továbbá, piacaink bővítése során megszerzett újabb megrendelőink számára a napenergia projektek napelemes moduljaihoz kívánunk fém kereteket, illetve a napelemekhez kapcsolódó egyedi, speciális méretű, keresztmetszetű kábel kötegeket tervezünk legyártani, különböző csatlakozókat készre szerelni.

Az NRG Services Kft. meglévő informatikai rendszere jelentősen átalakul a projekt során, Cégmenedzser Szoftver Kft. -től vásárolt vállalatirányítási rendszer telepítésével jelentős adminisztratív munka szabadul fel, ezzel hatékonnyá téve a nyilvántartásokat, szállítókkal, belső kulcsemberekkel való konzultációkat. A projekt keretén belül a munkahely teremtés is vállalt kötelezettségünk, aminek hiánytalanul eleget kívánunk tenni.