1,5 megawattra bővítettük a gannai napelemparkot

1,5 megawattra bővítettük a gannai napelemparkot
Háromszorosára bővítettük a gannai napelemparkot, melynek így 1,5 megawattra nőtt a teljesítménye. Az itt megtermelt villamos energia mintegy másfél ezer háztartás éves fogyasztását fedezi.
 
 

Négy évvel ezelőtt hazánkban az elsők között építettünk napelemparkot Gannán. Az 500 kilowattos erőműt a Horváth & Horváth Bt. hozta létre saját forrásból, pályázati támogatásból és banki kölcsönből. Az ezzel a technológiával itthon úttörő módon megtermelt villamos energia az E.ON tulajdonában és üzemeltetésében lévő közcélú hálózatra csatlakozik, a beruházó cég erre hosszú távú szerződést kötöttek a magyar állammal. A mostani fejlesztéssel megháromszorozták a napelempark már meglévő teljesítményét: az eredeti létesítményhez hozzáépítettek kétszer 1980 darab, Veszprémben gyártott napelempanelt – tájékoztatta a Naplót Szabó István villamosmérnök, a beruházó cég ügyvezetője. Mint mondta, ennek nyomán az 500 kilowattos napelempark teljesítménye 1,5 megawattra nőtt.Szabó Istvántól megtudtuk, régóta foglalkozik villamosenergia-előállítással, eleinte szél- és vízi erőművek építésében vett részt, majd nyugat-európai példák mentén jutottak el a napenergiához. A villamosmérnök kifejtette: a magyar kormánynak van egy olyan vállalása az európai unió felé, hogy a villamosenergia-fogyasztás egy bizonyos százalékát megújuló energiából állítja elő. Ezért az állam támogatja a megújuló energia terjedését, ami Magyarország földrajzi adottságait figyelembe véve a napenergiával lehet a legeredményesebb. Ennek köszönhetően hazánkban egyre népszerűbbé vált és egyre nagyobb teret hódít a napelemes rendszer használata mind a lakosság körében, mind pedig a vállalkozói, ipari szférában, például a különféle intézményeknél, cégeknél.

– Egyre több napelempark létesül Magyarországon, de a családi házaknál is elterjedőben van a napelemes rendszer. Egy átlagos háztartás energiafogyasztásának a fedezésére egy 3-4 kilowattos napelemes rendszer ideális. A jelenlegi árszerkezetben egy ilyen beruházás körülbelül tíz év alatt megtérül a család számára – árulta el kérdésünkre Szabó István.

 

Facebook